top of page

Pirinç çeşitleri ve özellikleri nedir?

Dünya'da ve ülkemizde üretimi yaygın olan ve temel tüketim gıda maddeleri arasında yerini alan pirincin tüm çeşitlerini bilmek ve yazabilmek mümkün değildir 1.000'in üzerinde çeşidi olduğu bilinmektedir ancak ülkemiz özelinde üretimin ana hatlarıyla türleri; Pilavlık pirinç çeşitleri (Luna, Colombo ve CL türleri) Osmancık pirinç çeşitleri (Osmancık 97, Yatkın, Alba, Ormanlı, Köprü, Paşalı) ve Baldo pirinç çeşitleri(Baldo, Cammeo, Casanavo, Neve, Sultan) gibi çeşitlerdir. Ülkemizde çeşitli bölgelerde üretimi yapılır, En çok bilinen ve tüketiciler tarafından raflarda genel olarak aranan Trakya bölgesinde üretilen ve lezzeti tescillenen İpsala Pirinci çeşitleridir. İpsala Pirinci Nedir?



  • Pilavlık pirinç çeşitleri özellikleri:

Genel olarak, Luna ve Colombo çeşitleri olarak adlandırılan tohum cinslerinin ekilişi ülkemizde yaygındır ve verimliği yüksek bir çeşittir, ClearField olarak adlandırılan bu çeşitler ortalama 700-1000 kilogram/dekar (Çeltik olarak) verimliği ile yaygın olarak yetiştirilir, 1.000 dane ağırlığı 20-22 gram arasında olan bu çeşitler, ülkemizde Pilavlık pirinç adı altında satışı gerçekleştirilir, genel olarak tüketim alanı HORECA olarak adlandırılan EDT yani ev dışı tüketim (Toplu tüketim) alanlarında tercih edilir.


Pilavlık Pirinç
Sezerler 1 Kilogram Pilavlık Pirinç

Sezerler Gıda olarak, üretimini gerçekleştirdiğimiz Pilavlık pirinç çeşitlerini 12 ay boyunca özenle üretip talebiniz doğrultusunda,

1 kilogram

2.5 kilogram

5 kilogram

25 kilogram ve

1000 kilogram bigbag

ambalaj çeşitleri doğrultusunda satışa sunuyoruz.









  • Osmancık pirinç çeşitleri özellikleri

Ülkemizin en çok bilinen ve tercih edilen, 1997 yılında Edirne araştırma enstitüsü tarafından tohumu üretilen, orta tane pirinçler arasında Türk damak tadına lezzet olarak en uygun pirinç çeşididir. Baldo pirinç çeşidine göre yapımı daha kolay ve pratiktir. Genel olarak ülkemizin Trakya bölgesinde yetiştirilir ve 1000 dane ağırlığı 23-25 arasında olup 700-900 kilogram/dekar (Çeltik olarak) verimliği vardır, pilavlık pirinç çeşitlerine göre ekilişi daha azdır bunun sebebi ise üretim ve hasadı zor bir tohum çeşididir.



Osmancık Pirinç
Sezerler 1 Kilogram Osmancık Pirinç


Sezerler Gıda olarak, üretimini gerçekleştirdiğimiz Osmancık pirinç çeşitlerini 12 ay boyunca özenle üretip talebiniz doğrultusunda,

1 kilogram

2.5 kilogram

5 kilogram

25 kilogram ve

1000 kilogram bigbag

ambalaj çeşitleri doğrultusunda satışa sunuyoruz.






  • Baldo pirinç çeşitleri özellikleri

Dünya genelinde en çok bilinen ve iri tane olarak tercih edilen Baldo pirinç, ülkemizde başlıca Trakya bölgesinde ve gönen bölgesinde üretilir, 700-900 kilogram/dekar (Çeltik olarak) ortalama verimliği olan bu pirinç çeşidi, 1000 dane ağırlığı olarak 27-31 gram arasındadır. Baldo pirinci diğer pirinç türlerinden ayıran en önemli özelliği iri ve şişkin olmasıdır, pilav yapımı esnasında diğer türlere göre daha çok su çeken bu pirinç türü tabaklarda görsel olarak daha büyüktür ve lezzetlidir ayrıca yüksek oranda karbonhidrat içerir.



baldo pirinç
Sezerler 1 Kilogram Baldo Pirinç

Sezerler Gıda olarak, üretimini gerçekleştirdiğimiz Baldo pirinç çeşitlerini 12 ay boyunca özenle üretip talebiniz doğrultusunda,

1 kilogram

2.5 kilogram

5 kilogram

25 kilogram ve

1000 kilogram bigbag

ambalaj çeşitleri doğrultusunda satışa sunuyoruz.








pirinç çeşitleri


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page